Ouăle imature sunt evacuate în căile biliare și trecute în masele fecale.
Ouăle devin embrionate în apă dulce peste ~2 săptămâni;
ouăle embrionate eliberează miracidiei, care invadează o gazdă intermediară de melc adecvată.
La melc, paraziții trec prin mai multe etape de dezvoltare (imaginea sporochistului, imaginea rediae și imaginea cercariei).
Cercariile sunt eliberate din melcul și se enchistează ca metacercarii pe vegetația acvatică sau pe alte substraturi.
Oamenii și alte mamifere se infectează prin ingerarea vegetației contaminate cu metacercarii (de exemplu, creson) .
După ingerare, metacercariile exchistă în duoden și pătrund prin peretele intestinal în cavitatea peritoneală.
Viermele imatur migrează apoi prin parenchimul hepatic în canalele biliare, unde se maturizează și produc ouă. La om, maturarea de la metacercarii în forme adulte durează de obicei aproximativ 3-4 luni; dezvoltarea F. gigantica poate dura ceva mai mult decât F. hepatica.
Ciclul vital al Teniei porcului
Cisticercoza este o infecție atât a oamenilor, cât și a porcilor cu stadiile larvare ale cestodei parazitare, Taenia solium. Această infecție este cauzată de ingestia de ouă eliminate în fecalele unei purtătoare de tenia umană. Aceste ouă sunt imediat infecțioase și nu necesită o perioadă de dezvoltare în afara gazdei. Porcii și oamenii se infectează prin ingerarea de ouă sau de proglotide. Oamenii sunt de obicei expuși la ouă prin ingestia de alimente/apă contaminate cu fecale care conțin aceste ouă sau proglotide sau prin răspândire de la persoană la persoană. Purtătorii de tenia se pot infecta, de asemenea, prin transmitere fecal-orală (de exemplu, cauzată de igiena proastă a mâinilor). Odată ce ouăle sau proglotidele sunt ingerate, oncosferele eclozează în intestin, invadează peretele intestinal, intră în fluxul sanguin și migrează în mai multe țesuturi și organe, unde se maturizează în cisticerci peste 60-70 de zile. Unii cisticerci vor migra către sistemul nervos central, provocând sechele grave (neurocisticercoză).
Aceasta diferă de teniază, care este o infecție intestinală cu tenia adultă. Oamenii dobândesc infecții intestinale cu T. solium după ce au consumat carne de porc insuficient gătită care conține cisticerci. Chisturile se evaginează și se atașează de intestinul subțire prin scolicele lor. Teniile adulte se dezvoltă până la maturitate și pot rămâne în intestinul subțire timp de ani de zile.